Uitgebreid tuinontwerp

Een uitgebreid tuinontwerp bestaat uit de volgende (optionele) onderdelen:

 • Een ontwerptekening: een gekleurde schaaltekening (1:100) op A3 of A2.
 • Een matentekening: een tekening met alle relevante maten voor het uitzetten van de bestrating en de plantvakken.
 • Een bestratingsplan: geeft het legverband van de tegels aan, de richting van het afschot voor het regenwater, en indien nodig een constructiedetail voor de bestrater.
 • (optie) Een beplantingsplan: Een tekening (1:50) op A3 of A2 met de posities van alle gebruikte planten, struiken en bomen. Inclusief twee lijsten met daarop de planten met hun eigenschappen, onderhoud en afbeelding. Deze lijsten zijn gesorteerd op soort (bomen, heesters, vaste planten etc.), en op naam.
 • (optie) Een technische tekening: Een tekening op A3 met constructiedetails, b.v. van een vijver of pergola. Deze kan gebruikt worden bij de aanleg.

  Mijn werkwijze bij het uitgebreide tuinontwerp is als volgt:

  Stap 1
  Bij mijn eerste bezoek aan u neem ik alle eisen en wensen met u door. Denk hierbij aan de stijl van het ontwerp (romantisch, natuurlijk, modern, Japans etc.), hoeveelheid onderhoud, budget van aanleg, gebruik (terras, fietsband plakken, spelende kinderen) etc. Als u gekozen heeft ook een beplantingsplan te laten maken, dan wordt ook besproken welke eisen u aan de beplanting stelt. Het resultaat van dit gesprek wordt in een vragenlijst vastgelegd. Zo worden zeker geen punten overgeslagen. Ook meet ik de tuin in en maak ik foto's van de huidige situatie. Het zou voor mij fijn zijn als u een tekening van het huis hebt, en/of een kadastrale kaart.
  We maken meteen een afspraak voor het 2e bezoek.

  Stap 2
  Ik maak thuis twee (soms meer) ontwerpschetsen. In het tweede bezoek bespreken we deze schetsen, zodat u aan kunt geven naar welke schets de voorkeur uit gaat. Voor het eventuele beplantingsplan heb ik een lijst en afbeeldingen meegenomen van planten die aan uw voorkeur voldoen, en die natuurlijk bij het ontwerp passen. De eventuele op- en aanmerkingen op de gekozen schets en/of beplanting worden vastgelegd, zodat u er zeker van kan zijn dat ze meegenomen worden in het uiteindelijke ontwerp.

  Stap 3
  De gekozen schets wordt aangepast aan de laatste op- en aanmerkingen en verder in kleur uitgewerkt tot een schaaltekening. Ook de andere tekeningen worden uitgewerkt. Bij het laatste bezoek wordt de complete set tekeningen (ontwerptekening, matentekening, bestratingsplan en evt. beplantingsplan en technische tekening) overhandigd en doorgesproken.
  Zoals u ziet, word u bij iedere stap betrokken, zodat u bij voorbaat weet dat het uiteindelijke ontwerp aan uw wensen zal voldoen.

  Voorbeelden van ontwerpen:


  Gedeelte van een lay-out-tekening


  Gedeelte van het bematingsplan


  Gedeelte van het beplantingsplan

  Terug naar "Tuinontwerp"


 • Heeft u vragen?