Nieuws


Zomer 2016
Prachtig plaatje van een oude, dode stam van een eik. Deze stam is zojuist geveld, kwam met een krakende, stoffige dreun neer. Kasteel Geldrop, met Ludo van Mil.


Zomer 2014
We zijn verhuisd van Mierlo naar Wijbosch, bij Schijndel. Een prachtig stuk grond met een oud huis er op geeft ons de mogelijkheid om onze droom waar te maken: het bouwen van een ecologisch, low tech, low budget huis van hout, strobalen en leem. Voor meer informatie: kijk op ons blog.

Maart 2012
Een kort filmpje, opgenomen met een camera op mijn helm, van het afvangen van takken met een touwbrug. De ruimte onder de boom was zo beperkt, dat de touwbrug te takken en stammen tijdens het laten zakken meteen naar een plek met ruimte laat gaan.
Het gaat om een iep van ergens in de 20 meter hoogte die moest wijken om andere bomen meer ruimte te geven.

Niet elke tak ging even makkelijk naar beneden...

Mei 2011
Nederlandse Kampioenschappen voor Boomverzorgers. Na jaren meegedaan te hebben in de organisatie werd het tijd om ook als klimmer weer een keer mee te doen.
Bij 0:30 mijn elegante landing van de Work Climb...

Ergens in 2010
In de stromende regen heb ik een ceder afgebroken, terwijl de overburen het werk vastgelegd hebben met een time laps film. Op deze manier lijkt het werk wel heel snel te gaan! Op het filmpje komen verschillende technieken langs voor het afbreken van bomen, te weten: klimmen met sporen, topanker, afvangen met HMS en afblokken.

Oktober 2009
Wereldboomdag, de stichting Wereldboom heeft de plataan op Het Wasven in Eindhoven uitgeroepen tot eerste Wereldboom. De standplaats en de gemeenschap in de buurt van de boom gaan er voor zorgen dat deze plataan het jaar 3000 gaat halen. Om dat te vieren is er onder andere de stunt bedacht 80 klimmers tegelijk in de boom te laten klimmen. Uiteindelijk waren het er 68, ook heel erg leuk.
SBS6 maakte er een filmpje van. Als je goed kijkt kun je me zien: ik heb een witte helm op en hoor bij de klimmers die als eerste naar boven gaat.

Augustus 2009
In het park van Kasteel Geldrop staan twee monumentale platanen. Deze 130 jaar oude bomen zijn in de jaren '80 voorzien van staalkabels om de enorme takken te ondersteunen. Omdat deze staalkabels niet het eeuwige leven hebben, en de takken er op vertrouwen dat ze door de kabels ondersteund worden, bestaat de kans dat de hele boom een keer uit elkaar valt. Peter heeft de (enorme) takken uitgelicht (dus aan de uiteinden van de tak gewicht weghalen) zodat de spanning van de kabel af kwam. Vervolgens heeft hij de kabels iets verlengd zodat de boom een paar jaar kan wennen aan de nieuwe situatie. Na een aantal jaren mogen de kabels helemaal weg. Omroep Brabant maakte een Radioverslag.

April 2009
Er was een klimmer nodig die de molenwieken kon voorzien van geprinte "banners". Het Eindhovens Dagblad" maakte er een mooi verslag van in de krant en ED-TV (video). De Molenstischting was niet blij met deze actie; zij vonden het risico dat de molen "op hol slaat" onverantwoord groot. Na een paar dagen moesten de doeken er plotseling met spoed weer af...

Augustus 2008
In de serie "Afstappen" van het Eindhovens Dagblad stapt redacteur Peter van Vlerken af bij de "mooiste boom van Mierlo". Hij heeft me gevraagd er wat over te vertellen: het is een leuk verhaal geworden.

Mei 2008

Deze keer heeft Peter beter zijn best gedaan bij de Lekker Belangrijk boomklimwedstrijd en is 3e geworden. Maar bovenal een gezellige en mooie dag, klimmen in grote en mooie bomen in Culemborg. Dank voor de organisatie, te weten Team Treehugs.

Maart 2008

Voor de Nederlandse Kampioenschappen Boomklimmen was een logo nodig. De keuze is gevallen op het logo dat Peter ontworpen heeft. De wedstrijden worden georganiseerd door Kring Praktiserende Boomverzorgers.

Maart 2008
Peter heeft op De Regenboog in Geldrop, basisschool Den Bongerd in Nederweert en Den Boogerd in Mierlo voor kinderen een les gegeven over bomen in verband met Nationale Boomfeestdag. In Nederweert hebben een twintigtal kinderen na een korte klimdemonstratie zelf in een boom geklommen, gezekerd met touw natuurlijk!

November 2007

In Nuenen zou een boom staan die nog door van Gogh getekend is. Het Eindhovens Dagblad heeft Peter gevraagd uit te zoeken of deze boom oud genoeg kon zijn. Radio, krant, internet TV; ze waren er allemaal...! Collega Willy van de Vorst heeft meegedaan.
Zie ook projecten.

Oktober 2007

Peter heeft bij de jubileumthemadag van de KPB een verhaaltje gehouden over in hoeverre de opleiding van Treeworkers past bij hun dagelijkse werkzaamheden.

Mei 2007

Peter heeft bij de Nederlandse Kampioenschappen Boomklimmen in Breukelen het onderdeel "Footlock" georganiseerd.

April 2007

Peter heeft meegedaan aan de "Lekker Belangrijk"-boomklim wedstrijden, georganiseerd door het Team Treehugs, gehouden in de kasteeltuin van Culemborg.
Er zijn foto's gemaakt door Ralph van Erven, waar onder deze foto.

December 2006

Oktober 2006
Peter is geslaagd voor het examen European Treeworker. Dit is een examen met Europese richtlijnen dat eisen stelt aan de kennis en vaardigheden van een boomverzorger. Zo moeten ze niet alleen veilig kunnen klimmen en met een kettingzaag werken, ook kennis van de groei van bomen, de reactie op verwondingen, bodemkunde, ziekten en plagen, snoeimethoden, plantmateriaal etc. komt aan de orde.
Op naar het volgende diploma: Boomveiligheidscontroleur!

Juni 2006
Peter heeft meegedaan aan de Nederlandse Kampioenschappen Boomklimmen, georganiseerd door de KPB. Van de 23 mannelijke deelnemers is hij 19e geworden: niet laatste en dat was het doel... Er zijn 5 onderdelen, die elk een deel van het boomklimmen uit de praktijk toetsen:

 • Work Climb (een parcours door de boom afleggen, bellen luiden, takken uit de boom in een ton gooien, uitlopen zonder de tak door te laten buigen, enz.),
 • Throw Line (de werplijn met werpzakje op doelen in een boom mikken),
 • Footlock (zo snel mogelijk in een touw naar boven (15 meter) klimmen),
 • Speedclimb (zo snel mogelijk in een boom naar boven (18 meter) klimmen)
 • Aerial Rescue (een gewonde klimmer uit de boom (10 meter) redden). We hopen dit onderdeel in de praktijk dus niet uit te hoeven voeren...!

  De Work Climb ging heel langzaam (voornamelijk omdat de regelementen andere karabijnhaken voorschreef dan Peter gebruikt...) waardoor hij veel punten misliep en op dat onderdeel 22e werd... Op de andere onderdelen ging het heel goed: 11e op zowel de Aerial Rescue als de Throw Line, 14e op de Footlock(!), 21e op de Speedclimb en 22e op de Work Climb.

  April 2006
  Peter is contactpersoon van de bomenstichting geworden. Hij hoopt hiermee een actieve bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van het bomenbestand in de gemeente Geldrop-Mierlo, maar ook daar buiten als het nodig is.

  Februari 2006
  Simons Tuin- en Boomzorg is de trotse eigenaar geworden van een Jo Beau M300 snipperaar. Deze kleine krachtpatser (met een 13PK benzinemotor) kan makkelijk takken van 8 centimeter tot mooie snippers verwerken. Hij is slechts 70cm breed en kan daarmee door huisdeuren heen. Hierdoor is het mogelijk om in achtertuinen zonder achterom te snipperen. Snippers kunnen prima onder bomen en heesters gewerkt worden, of er kunnen paadjes mee bedekt worden. Hij wordt nu al met veel plezier gebruikt.


 • Heeft u vragen?